Saveti za uređenje kupatila

 

Kupatilo je veoma ličan prostor, prostor koji je često skučen, ali kojim jedino raspolažete za uređivanje. Treba ga učiniti što prijatnijim koristeći ga na najbolji mogući način. Zato pre nego što se bacite na pravljenje rasporeda osnovnih elemenata ili na menjanje postojećeg, što je uvek skupo, definišite svoje potrebe i napravite plan. Bolje je dobro razmisliti da ne napravite grešku jer, jednom kada su postavljeni, teško je ponovo razmeštati elemente. Postoje neka najosnovnija pravila kod merenja prostora koje bi trebalo da znate i da ispoštujete.

Da biste se lako kretali kupatilom, morate voditi računa da oko svakog elementa ostavite dovoljno slobodnog prostora. Da bi vaše kupatilo bilo funkcionalno, treba da ispoštujete minimalan prostor za lavabo od 60 cm ispred njega i po 15 cm sa strane. Ispred kade, za kretanje i saginjanje koje neće dovesti do udaranja u zid, treba da raspolažete sa najmanje 55 cm. Ali 105 cm bi bilo idealno. Da biste u tuš kabinu ulazili i izlazili bez problema, treba da ostavite prostor od 60 cm, koliko vam treba za prostor ispred WC-a, za koji treba predvideti i po 15 cm sa strane. Naravno,i ako ste od onih srećnika koji imaju mogućnost da ispoštuju sve ove tražene mere, ti prostori će se najčešće preklapati. Bitno je da ih što bolje uklopite.

U planu kupatila unesite dimenzije (visinu, dužinu, širinu, nagibe...) i mesta fiksnih elemenata vrata i prozor (sa njihovim pravcem otvaranja), bez obzira da li ih tek treba napraviti ili već postoje, mesta dovoda i odvoda vode, električnih utičnica i svetla. Napravite preciznu listu materijala i vrste proizvoda, sa njhovim predvidjenim dimenzijama, koji su vam potrebni za projekat vašeg kupatila. Ta lista će vam biti od neprocenjive koristi kada krenete u kupovinu. Kada tačno znate šta želite, lakse će biti i prodavcu da vam ponudi dobar izbor i vam da se lakše odlučite.

Obratite posebnu pažnju na izbor keramičkih pločica, kadu ili tuš kadu/kabinu. One su centralno mesto kupatila i vama pružaju svakodnevno uživanje. Nasuprot uvreženom mišljenju, klasičan raspored u kupatilu (toalet i položena kada) ne znači da je prostor optimalno iskorišćen. Da biste pažljivije osmislili vaše kupatilo, morate voditi računa o vašim navikama; da li se česće kupate ili tuširate? Često se sanja o kadi, ali se sve završava najčešće tako što se u njoj kupa pred Božić ili u vreme veoma hladnih zimskih dana. Pitajte celu porodicu da se izjasne da li je kada zaista neophodna; danas, svet se vraća velikim površinama za tuširanje, sa hidromasažnim stubovima i džetovima. Druga mogućnost; ugaona kada. Originalna i ne obavezno opterećujuća, ova vrsta kade menja uobičajen način uređenja i unosi neosporan šarm u kupatilo. 

Razmislite o upotrebi paravana koji bi vam omogućili da izolujete prostor gde se nalazi kada ili tuš od dela gde je nameštaj i lavabo. Napravite dobar izbor keramičkih pločica. Lavaboi su sve veći i dekorativniji. Danas postoje i različiti novi oblici, minimalistički i potpuno okruglih formi, na primer. Izaberite onaj koji odgovara prostoru kojim raspolažete i stilu kupatila. Ukoliko imate mogućnosti, oko lavaboa možete da predvidite jednu površinu gde ćete poredjati četkice, proizvode za higijenu, negu i ulepšavanje. Sa velikom pažnjom birajte baterije i česme. U njihovu funkcionalnost i dizajn se isplati investirati, jer to je ono što se najvise koristi. 

Kada napravite dobar plan u samom početku i dobro osmislite položaj osnovnih elemenata, opremanju kupatila nadalje možete da pristupite kao igri. Razmisite o izboru originalnih pločica za zid ili uložite nesto više novca u kupovinu tuš kabine odnosno kade i šušače peškira.

Ako vašem kupatilu treba novi stil, a osnovni elementi su već urađeni ili nemate srestva da ih u ovom periodu menjate, budite kreativni u izboru kupatilskog nameštaja. Ako vaš budzet nije veliki, povećajte broj polica na koji ćete moći da stavite kutije interesantnih dekora. Promenite izgled kupatila kupovinom zanimljive WC daske, korpe za veš i kupatilske galanterije; držača sapuna, četkica za zube, peškira ili toalet papira, i sve to ukomponujte sa dobrim keramičkim pločicama, to su sitnice i detalji koji menjaju izgled vašeg kupatila. 

Mislite podjednako i o prilagođavanju prostora prema svakodnevnim potrebama svakog ukućana koji koristi kupatilo. Ako imate punu kuću devojaka, optimizujte prostor za odlaganje stvari. Razmišljajte pre svega o vertikalnim načinima za odlaganje; nosači peskira i penjoara, male police...

Istražite upotrebu raznih originalnih oblika ogledala, iznenadite svoju porodicu toplim bojama i dobrim odabirom keramičkih pločica, zabavite se izborom tekstila i aksesoara koji ne opterećuju prostor; igrajte se "total look-a" sa kompletom tekstila za kupatilo u jednoj boji, npr. roze za romantični ili čak skroz crni za šik efekat.

 


Za dalje informacije možete nas posetiti , ili nam se obratiti putem telefona ili email-a koji su istaknuti na našem sajtu.

 

 

 

Prijavi se na mail listu

Facebook

Twitter

Preuzmi katalog

Kontakt


011/8702-488

063/226-449

Pon. - Pet. 8.00 - 20.00h

Subota: 08 - 17h

Gde se nalazimo?